Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Befőzés - Lekvár, dzsem képes leírás - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu
részletek »

Befőzés - Lekvár, dzsem - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: befozes.tlap.hu » Befőzés - Lekvár, dzsem
Keresés
Találatok száma - 22 db
5 különleges eperlekvár házilag

5 különleges eperlekvár házilag

A műanyagízű, bolti változat helyett készítsd el a saját eperlekvárodat. Palacsintához, sütihez vagy sima keksszel is nagyon finom desszert lehet. Sok kezdő háziasszony fél a lekvárkészítéstől, és igen, lehet, hogy nem a legegyszerűbb dolog a konyhában, mégis megéri a belefeccölt energiát, hiszen nincs is jobb a házi lekvárnál. Ezernyi felhasználási módja mellett - szépen kicsinosítva - remek kis ajándék is lehet belőle. Az anyukák, anyósok, nagyik biztos értékelik, ha a tiédet is megkóstolhatják

5 különleges lekvár

5 különleges lekvár

Unod már a jól bevált, de unalmas lekvárokat? Íme néhány újítás, ami után még a nagymamád is megnyalná mind a tíz ujját Cseresznye-egres dzsem Ecetes szilvalekvár Narancsdzsem Sárgarépalek vár Áfonya-alma lekvár

Bagó Arnold András őstermelő

Bagó Arnold András őstermelő

Nagymamám és Anyósom receptjeit használom. A déligyümölcsön kívül szinte minden zöldséget és gyümölcsöt megtermelünk. A befőzés során nem használok semmilyen tartósítószert sem. Lekvároknál csak a cukor és a gyümölcs, illetve a zöldség keverékemben a zöldség és a só. A befőzési idényt a pitypang lekvárral kezdem és decemberben a kökénylekvárral fejezem be. Mivel mindig többet sikerült befőznöm, mint a négytagú család szükséglete, ezért a többlet ajándéknak is nagyon jó volt, karácsonyra, születésnapra, névnapra. Sok pozitív visszajelzést kaptam, ezért úgy döntöttem, belevágok...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Bazsalikomos és gyömbéres eperlekvár

Bazsalikomos és gyömbéres eperlekvár

A megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Tegyük egy lábasba, majd keverjük össze a zselírozó cukorral. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, forrástól számított 3 perc múlva reszeljük bele a citromok héját, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott bazsalikomlevelet is. Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le, majd pár percre állítsuk fejre. Szárazdunsztban hűtsük ki...A gyömbéres eperlekvárhoz 1,5 kg eper, 0,5 kg zselírozó cukor és 100 g friss gyömbér szükséges.

Bionom webáruháza - Lecsó befőzési készítmény

Bionom webáruháza - Lecsó befőzési készítmény

Napjaink során számos káros anyagot tartalmazó termékekkel találkozunk. Ételeinket, kozmetikumainkat mérgezik ezek a káros vegyi anyagok. A bionóm cikkek minden ártalmas összetevőtől mentesek. A pozitív élettani hatások miatt a bio cikkek népszerűsége folytonosan növekedik. Az egészséges élet meghatározó részét képzik a bio cikkek. Allergiásoknak kifejezetten ajánlott a tünetek csökkentése érdekében. A Bionom bio webáruház a bio termékek széles skáláját tartalmazza. Kiemelten ügyelve arra, hogy a bio termék valóban mentes legyen minden káros összetevőtől.

Birsalma sajt, -kocsonya

Birsalma sajt, -kocsonya

Az Almafélék alcsaládjába tartozó (Pomoideae) birsalma (Cydonia oblonga provar maliformis) a Mediterránon is meghonosodott, de eredeti őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Turkesztán, Szaud-Arábia, Irán. Az alacsony bokrú változatát díszítésre és élő sövénynek használják. Kinevelt változata a birskörte, birsalma. A birsalma jókora almaméretűre is megnőhet. A birsek a kései gyümölcshöz tartoznak. Illatuk, zamatuk, különleges. Télire hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat. A görögök és a rómaiak is kedvelték gyümölcsét. Manapság Argentína évi 20.000 tonnát termel belőle. Birsalma sajt Birsalma kocsonya

Birsalmasajt

Birsalmasajt

Ezt a finomságot nálunk mindig a nagyi készíti. De mivel már Ő sem lesz - sajnos - fiatalabb, ezért ellestem tőle a készítés mikéntjét. Meglepődtem, mert semmi különös nincs benne...A birsalmát megszabadítjuk a héjától, vékony csíkokra vágjuk.

Bodzabogyó lekvár

Bodzabogyó lekvár

A kb. 3-7 méterre megnövő fekete bodza cserjéjének termése, ami nem keverendő össze a gyalogbodzáéval, mert az erősen mérgező! Bogyója csak éretten jó, vagyis mikor már erősen fekete színűvé válik. Tavasszal a virágjából bodzaszörpöt készítettem, ami inkább üdítőnek, mintsem szörpnek nevezhető, mert nem annyira tömény. A bodza szárított virágjából gyógytea készíthető. A virág és a bogyó hasonló tulajdonságokkal rendelkezik: megfázáskor izzasztó hatással bír, köhögéscsillapító, valamint immunerősítő és hashajtásra is alkalmas. Tavaly nyáron nekifogtam ugyan bodzabogyó-lekvár készítésnek, néhány üveggel eltettem, hogy aztán kóstolás nélkül ki is dobjam, mert időközben azt olvastam, hogy a magja enyhén mérgező. Idén ezért a mag nélküli verziónak láttam neki.

Cseresznyelekvár recept tartósítószer nélkül!

Cseresznyelekvár recept tartósítószer nélkül!

Végre itt a cseresznye szezon! A cseresznyét már az ókorban az istenek eledeleként tartották számon ezért lássunk hozzá, és főzzünk isteni lekvárt belőle! A cseresznyét megmossuk, kimagvazzuk, majd összeturmixoljuk. Ha nincs turmixgépünk, akkor végjuk négy felé a cseresznyéket. Ezután keverjük össze a nádcukorral, és állandó kevergetés mellett (lassú lángon), a forrástól számított 4 percig főzzük, majd sterilizált befőttesüvegekbe töltjük. Betöltés után azonnal lezárjuk, majd pár percre fejre fordítjuk és már kész is...

Hirdetés
Csipkebogyó lekvár vörösborral készítve

Csipkebogyó lekvár vörösborral készítve

A csipkebogyó előkészítése során először eltávolítjuk a bogyóról az elszáradt virágrészt. Ezután hosszában bemetszük a gyümölcsöt és kávéskanállal alaposan kikaparjuk a magokat. Ennél a műveletnél érdemes vékony gumikesztyűt húzni, mert a kis pelyhes magok viszketést okoznak. Alaposan mossuk meg a kimagozott csipkebogyót; szűrőben jól csöpögtessük le. Akár papírtörlőre is kiboríthatjuk száradni.

Dinnyés barack lekvár

Dinnyés barack lekvár

Van 8 pici üres befőttes üveged? Pár perc alatt megtöltheted nagyon finom lekvárral, és télen is élvezheted a csodás sárgabarack és sárgadinnye ízeket!...Elkészítés: Az apróravágott sárgabarackot és dinnyét összekeverjük a cukorral, a citromlével, és állandó keverés mellett felforraljuk. Végül belekeverjük a pálinkát, és azonnal üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Az üvegeket 10 percre fejtetőre állítjuk. Ezután mehet a polcra!

Eperlekvár recept

Eperlekvár recept

A megmosott, megtisztított epret vágjuk apróra. Öntsük rá a cukrot, keverjük el. Nyolc-tíz percig forraljuk. Töltsük forró üvegekbe, majd zárjuk le. Pikáns ízű lesz a dzsem, ha néhány csepp citromlikőrt is adunk hozzá.

Készíts lekvárt erdélyi receptek alapján!

Készíts lekvárt erdélyi receptek alapján!

Érik a bodza, a som, a homoktövis is. Ne hagyjuk elveszni, amit ingyen kínál a természet. Készítsünk ízletes lekvárt a vitamindús bogyókból. S hogy miként? - Szabó Zsuzsa Rugonfalváról kipróbált, erdélyi recepteket ajánl mindegyikhez. Aki pedig jövő hét végén esetleg Székelykeresztúr környékén jár, az október 2-3-án megrendezésre kerülő gyümölcsfesztiválon meg is kóstolhatja az ízes lekvárokat. Bodzabogyó lekvár, Homoktövis mézben, Som lekvár, Szeder lekvár

Lekvárok a nyár közepén

Lekvárok a nyár közepén

Június, júliusban bővelkedhetünk a dinnye, barack, és apró magvas gyümölcsökben a piacon, és a kertben. Íme néhány érdekes recept vállalkozó kedvűeknek, hogy megőrizzünk valamit a nyár ízeiből, télen csak elő kell varázsolnunk a kamrából. Dinnye, őszibaracklekvár, erdei gyümölcsös lekvár, meggylekvár

Lekvárok innen-onnan

Lekvárok innen-onnan

Néha az az érzésem, hogy csak nálunk és tőlünk keletebbre foglalkoznak a háziasszonyok lekvárfőzéssel. Talán azért, mert Nyugat-Európában olyan sokféle, gyönyörűséges üvegben, ínycsiklandó belbeccsel sorakoznak a gyári dzsemek a boltok polcain, hogy az a tévképzetem: ilyen gazdag kínálat mellett senkinek sincs kedve a melegben lekvárt kavargatni. Tamás szerint tévedünk, ha ezt hisszük, mert az angol, német háziasszonyok is szívesen ragadnak fakanalat.

Méz, lekvár minőségének ellenőrzése

Méz, lekvár minőségének ellenőrzése

Cégünk profi műszereket kínál a profin gazdálkodóknak. Műszereinkkel precízen vizsgálhatja, ellenőrizheti a tápoldatok, a talaj, a víz vagy egyéb folyadékok, alkoholok (pálinka, bor) minőségét. Ezek a mérési lehetőségek tudományos alapra helyezhetik a növénytermesztést és segíthetik a hozamok növekedését kisebb gazdaságokban is. Segítségükkel pontosan fel lehet mérni a talaj állapotát, a termés savtartalmát, cukortartalmát, precízen lehet beállítani a tápoldatok koncentrációját, kiválasztani a szüret, szedés időpontját stb.

Mi van a lekvárban?

Mi van a lekvárban?

A nyár ízeit csinos kis üvegekben magaddal viheted télire is, ha van időd és kedved a befőzéshez. És ha valóban tudni szeretnéd, mi is van a lekvárosüvegben, a legjobb, ha magad készíted el. A tartósítás nem nagy ördöngösség: a lényeg, hogy az erjedést serkentő baktériumok és a penészgombák ellen különböző fizikai vagy kémiai módon védekezzünk. A természetes (tehát nem vegyszeres) tartósítás a következő módokon történhet: A sikeres tartósítás feltételei: Vásárolj/szedj egészséges, hibátlan, nem túlérett gyümölcsöt, minden eszközöd legyen nagyon tiszta, a kész befőtteket pedig 4-15°C hőmérsékleten tárold száraz, sötét helyen a penészedés és a minőségromlás elkerülése érdekében. Ideális körülmények között a lekvárok, befőttek 1 évig tarthatók el. Csipkebogyólekvár Sárgabarack chutney - csatni Almás-körtés chutney Almavaj (almadzsem)

Tuti menü