Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Befőzés - Tartósítási eljárások képes leírás - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu
részletek »

Befőzés - Tartósítási eljárások - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: befozes.tlap.hu » Befőzés - Tartósítási eljárások
Keresés
Találatok száma - 3 db
A füstölés története

A füstölés története

Véget ért a disznóvágás, sonkák, oldalasok, szalonnák, kolbászok, májasok, disznósajtok további sorsukra várnak. A mai, mélyhűtővel ellátott világban nem okoz gondot a húsok eltarthatósága. De vajon amikor még nem volt hűtőszekrény, hogyan tartósították a disznóvágás termékeit. Az egyik legegyszerűbb mód, hogy a húst megsütik, majd olvasztott zsírral leöntik, így a levegőtől elzárva hónapokig eláll. Ilyen módon lehet a kolbászt is konzerválni. Sajnos ezzel a módszerrel már nemigen lehet találkozni, de állíthatom, hogy rendkívül finom, ám fogyókúrázni nem lehet vele. Egy másik eljárás a sózás, ezzel azonban csak szalonnát szoktak tartósítani. Amiről ma beszélni szeretnék, az a füstölés, a legrégebbi tartósítási. Ill. ízesítési eljárások egyike. A füstölés múltja olyan messzire nyúlik vissza, hogy feltalálójának nevét hiába is keresnénk a lexikonokban.

Dunsztolás

Dunsztolás

A dunsztolás a befőttes üveg és annak tartalma, valamint a lezáró tető csírátlanítását célzó művelet. Kétféleképpen dunsztolhatunk: - a főzött, forralt élelmiszert száraz dunsztba, - nyersen belerakott és hideg vagy forró lével leöntött gyümölcsöt, szörpöt, zöldséget, savanyúságot vizes dunsztba tesszük.

Üvegbe zárt nyár

Üvegbe zárt nyár

A friss, ízletes gyümölcsök többnyire csak rövid ideig tárolhatók, és élvezetük gyakran idényhez kötődik. Az aszalás, cukrozás, fagyasztás, befőzés mind-mind jó arra, hogy a nyár ízeit megőrizzük a hidegebb napokra. A tortát díszítő zöld dió, a pikáns dzsemek, lekvárok, a nassolnivaló aszalt és cukrozott gyümölcsök, a sültek mellé feltálalt, otthon készített savanyúságok nemcsak a házias ízeket, hanem a nyugodt, békebeli korok meghitt hangulatát is visszacsempészik a családi étkezésekbe. Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy rájött, légmentesen lezárt üvegekben az erősen felmelegítve betöltött élelmiszer hosszú ideig nem romlik meg. Azóta is ez a tartósítás alapja, bár a technológia sokat változott, és kedvenc gyümölcseinket, zöldségeinket sokféle módon - cukrozva, aszalva, fagyasztva, befőzve - tesszük el télire.

Tuti menü