Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fűszerek és zöldségek tartósítása képes leírás - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu
részletek »

Fűszerek és zöldségek tartósítása - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: befozes.tlap.hu » Fűszerek és zöldségek tartósítása
Keresés
Találatok száma - 5 db
Gombák tárolása és tartósítása

Gombák tárolása és tartósítása

Az itt tárgyalt tartósítási-tárolási eljárás a hőelvonásos tartósítási módszer. A hőelvonásos - elsősorban a fagyasztással, gyorsfagyasztással - tartósítás azért érdemel kiemelt figyelmet, mert ennek lehetőségei az utóbbi években jelentősen megnőttek. A háztartások egyre nagyobb része lesz hűtőszekrénnyel, fagyasztószekrénnyel ellátott. Ugyanakkor a gombák elkészítésével, tartósításával, a tartósított készítmények tárolásával és felhasználásával kapcsolatos szakirodalom a hűtéssel, fagyasztással egyáltalán nem vagy alig foglalkozik. E témára vonatkozó adatok szétszórtak vagy egyáltalán nem ismertek. A külföldi szakirodalmi adatok nehezen hozzáférhetők. A hűtés, fagyasztás viszont egyszerűségében, korszerűségében, a gombák táplálkozási és egyéb értékeinek megőrzésében, az így tartósított készítmények gyors és változatos felhasználhatóságában igen sok előny rejlik a többi tartósítási móddal szemben. E tartósítási-tárolási módszer kétségtelen hátránya a nagy energiaigény, és ebből eredően a költségesség. Ha viszont a szükséges háztartási eszközöket egyébként is beszerezzük és üzemeltetjük - márpedig ez csaknem kivétel nélkül így van -, akkor a költségek jelentősen csökkenthetők.

Gyógynövények szárítása

Gyógynövények szárítása

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a környékünkön még vannak a gyógynövények gyűjtésére alkalmas helyek, akkor nekiláthatunk e növények konzerválásának. Ezt megtehetjük szárítással. Mivel a hosszú távú tárolásra a nyers növényi részek alkalmatlanok, azokat valamilyen módon konzerválni kell. A legfőbb problémát a növényekben található enzimek működésének felfüggesztése jelenti, melyek azonban csak megfelelő nedvességtartalom mellett mennek végbe. Tehát az elsődleges cél a növényi részek (drogok) szárítása, ami lényegében annak konzerválását jelenti. szárítás folyamán a legfontosabb a gyorsaság. Minél gyorsabban sikerül megszárítani a nyersanyagot, annál rövidebb ideig rombolhatnak az említett enzimek, annál jobb minőségű lesz a drog. A megfelelően szárított drog megőrzi hatóanyagának jelentős részét, amit így előnyösebben is lehet kivonni, mint a friss növény részekből.

Olajban eltett gomba

Olajban eltett gomba

A gombát alaposan megtisztítjuk és megmossuk. A nagyobbakat félbe-, négybe vagy szeletekre vágjuk. Egy fazékba beleöntjük az ecetet, a fehérbort, a cukrot, a szemes borsot, 11 szál kakukkfüvet, a rozmaringot és a sót. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön nagyjából 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig főzzük, hogy még roppanós maradjon. Azután átszűrjük, a gombát lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, majd felitatjuk róla a nedvességet. Az olajat elkeverjük egy kevés sóval, majd ízlés szerint kakukkfűvel, babérlevéllel, rozmaringgal, fokhagymával, zsályával és petrezselyemmel fűszerezzük. A gombát az üvegekbe töltjük, ráöntjük a zöldfűszeres olajat úgy, hogy teljesen elfedje. Az olajban eltett gomba hideg helyen néhány hónapig eláll...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Padlizsán üvegben

Padlizsán üvegben

Télen sem ördöngösség padlizsánkrémet készíteni, ha nyáron gondoskodunk a hozzávalóról: a padlizsánt rostlapon, faszénparázson vagy a gázplatnin megsütjük. Akkor jó, ha olyan ropogós a héja, hogy szinte beszakad. A megsült padlizsánt megsózzuk, konyharuhával betakarjuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni. A sótól meg a hőtől enged egy kis levet, így könnyebb lesz majd lehúzni a héját. A megtisztított padlizsánokat szorosan steril befőttesüvegekbe nyomkodjuk - ekkor már kicsit pépes állagot öltenek -, és mindegyik üveg tetejére teszünk egy karika paradicsomot. Az üvegeket lezárjuk, majd egy nagy lábasba tesszük, amit háromnegyedig felöntünk vízzel. 20-25 percig rotyogtatjuk, azután kivesszük a vízből, és takarókba bugyolálva 3-4 napig száraz gőzben hagyjuk hűlni...

Tüzes-mézes fokhagyma

Tüzes-mézes fokhagyma

A megtisztított fokhagymagerezdeket enyhén sós tejben kb. 5 perc alatt félpuhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük. A mézet a citromlével, egy csipetnyi sóval, pár szem egész borssal, a rozmaringgal és a chilipaprikával felfőzzük. A fokhagymagerezdeket kis üvegbe rakjuk, ráöntjük a fűszeres-mézes keveréket, majd az üveget lezárjuk. Három-négy nap múlva már fogyaszthatjuk is, addigra összeérnek az ízek...

Tuti menü