Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Savanyítás képes leírás - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu
részletek »

Savanyítás - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: befozes.tlap.hu » Savanyítás
Keresés
Találatok száma - 9 db
Káposzta savanyítás

Káposzta savanyítás

Tisztítás: A káposzta tisztítást nagyon gondosan kell végezni, mert a legkisebb betegrész nem kívánatos íz- és szaganyagokat kelt a késztermékben. A tisztítás során kell a torzsavégeket is levágni. Szeletelés: Az erjedésre és a késztermék minoségére dönto kihatású a lelkiismeretesen és szakszeruen végzett szeletelés. Az elokészített káposztafejeket speciális káposztagyalun 2-3 mm vastag metéltre gyaluljuk. Betöltés, sózás: A gyalult káposztát speciális savanyító koedénybe, hordóba vagy más edénybe rakjuk, amelynek alját 3-4 levél káposztával kibéleljük. Rétegezéskor a káposztát egyenletesen átsózzuk. A téli káposztához 3% sót adunk, a nyári káposztához 4%-ot. A sózást rétegesen végezzük, különös gondot fordítva arra, hogy egyenletesen történjen Egyes tájegységeken a káposztához vagdalt hagymát, egész vagy feldarabolt almát, birset és sárgarépát valamint más zöldségeket is adnak. A szeletelt káposzta közé szokásos 10–20% fejes káposztát is tenni. A fejek torzsáját keresztbe kell vágni, sóval megszórni és bizonyos mennyiségu szeletelt káposztára egy réteg fejes káposzta jut, torzsával lefelé, szorosan egymás mellé helyezve.

Kovászos uborka

Kovászos uborka

A magyar nyarakat szinte lehetetlen elképzelni az ilyen nagy, hordóhasú üvegek nélkül, melyeket a napra szoktak kitenni, hogy elkészüljenek bennük a kovászos uborkák. Akár a vidéki házak eresze alatt állnak, akár az erkély sarkában, vagy a konyhaablak párkányán, a város közepén, ezek az uborkák, melyek tejsavas erjesztéssel készülnek ezekben az üvegekben, szó szerint mindenütt megtalálhatóak.

Kovászos uborka, hordós káposzta

Kovászos uborka, hordós káposzta

Mind két savanyúság azon étkeink közül valók, melyeknek már hallatára is összefolyik a nyál a szánkban. Talán nem is létezik széles e hazában olyan ember, aki ne szívesen fogyasztaná egyiket, vagy másikat sültekhez, pörköltekhez, vagy akár önmagában is csak úgy nassolás képen. Nyári melegben egy hűtőből kicsent kovászos uborkánál nincs szomjoltóbb, és olyan vitamindús csemege is kevés van a világon, mint a mi hordós káposztánk. Kisgyermek kortól idős korig nem csak, hogy bátran fogyaszthatjuk, hanem még ajánlatosnak is tartják azt, táplálkozás tudománnyal foglalkozó orvosaink. Elkészítésük házilag egyszerű, olcsó és nem igényel nagy pancsolással járó előkészületeket. Hűtőszekrényben könnyen és huzamos ideig tárolhatók. Sajátítsuk el hát készítésüket!

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Nyári ízek télire

Nyári ízek télire

Az őszi-téli hónapokban sokakban az tartja a lelket, hogy várják a nyarat, amikor a napsugarakon kívül a lélekmelengető élményeket is megpróbálják begyűjteni. Ha eszünkbe jutott már, milyen jó lenne konzerválni a nyár legjobb pillanatait, pont itt az ideje, hogy tényleg megtegyük. Nem késő kimenni a piacra, vagy részt venni egy szedd magad - akcióban, aztán szánjunk rá egy-két napot és tegyük el télre kedvenceinket. Korábbi ajánlónkban a gyümölcsökkel foglalkoztunk, így most a zöldségekből készített savanyúságok jöjjenek soron. Savanyúságok eltevése házilag: Uborkasaláta télire - Káposztával töltött paprikák - Savanyított cukkini - Vegyes darabos savanyúság - Paprikaketchup -

Őszi - téli vitaminforrás

Őszi - téli vitaminforrás

A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb ételek egyike, különösen ezekben a téli időkben amikor kevés a vitaminforrás. A káposzta eltartására a legmegfelelőbb a savanyítás. Elkészítésének módját valószínűleg a kínaiak dolgozták ki. Állítások szerint már a kínai nagy fal építésénél is kaptak savanyú káposztát a munkások. Elterjedése rohamszerű volt, és a XVIII-XIX. században már télen a legtöbb ételt savanyú káposztából készítették. A savanyítás családonként saját recept alapján történt. A finom ízű savanyú káposzta különleges árunak számított, és jól eladható volt. A szláv népek rendszeresen fogyasztják, a németek nemzeti eledele. Jótékony hatása Tartalmaz karotint, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, U- vitamint, tej-és ecetsavat, ásványi anyagokat: nátront, meszet, ként, kolint, káliumot, vasat, cinket. Olyan (tejsav)baktériumokat tartalmaz, amelyek a hús fogyasztó ember bélrendszerében élő, rosszindulatú baktériumokat elpusztítja. Több a tejsavbaktérium található benne, mint a joghurtban.

Hirdetés
Savanyított gomba

Savanyított gomba

Az első friss gombaétel után még lelkesebben folytatjuk az előző gombaszezonban eltett finomságok fogyasztását. A szerdai sült hús vacsora mellé kinyitottunk egyet a megmaradt néhány üveg savanyú gombából, és megállapítottuk, hogy ez a már-már legendás, az Index gombázós topikjának fórumozói között igen népszerű finomság az eltevése óta eltelt fél évben semmit sem vesztett különleges ízéből. Minél többféle gombából készül a savanyú, annál finomabb. A most kinyitott üvegben a következő gombafélék voltak: sárga gerebengomba, lila pereszke, vörösödő csigagomba, kormos tinóru, ízletes vargánya, tölcséres rókagomba, sárga rókagomba, szürke tölcsérgomba, sötét trombitagomba, lila pénzecskegomba, aranytinóru.

Savanyú káposzta házilag provence-i módra

Savanyú káposzta házilag provence-i módra

Gondosan kimosunk egy több mint 3 literes (cserép)edényt, kibéleljük a káposztalevelek kétharmadával. A legyalult káposztát megsózzuk, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A keveréket az edénybe rétegezzük, minden réteget ledöngölünk. Egy főzőkanál nyelével néhány lyukat nyomunk bele, hogy az erjedési folyamat alatt keletkező gázok távozhassanak. A felső réteget lefedjük a maradék káposztalevelekkel és tiszta ruhával, majd tányért és súlyt (pl. követ) helyezünk rá. 3-4 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd 3-4 hétig hideg helyen tároljuk. A tejsaverjesztéshez fontos, hogy a káposztát mindig fedje a keletkező lé...

Savanyúságszabályozók- a többfunkciós játékosok

Savanyúságszabályozók- a többfunkciós játékosok

E sorozat korábbi cikkei a tartósítókat, valamint antioxidánsokat helyezte előtérbe, azt a két élelmiszeradalékot, melyek a legtöbb informált fogyasztó által ismertek. A jelenlegi cikk a savanyúságszabályozókkal, illetve savanyítókkal foglalkozik, melyek bár kevésbé ismertek, ám nem kevésbé fontos élelmiszeradalékoknak számítanak, az ételek savanyú ízét, valamint tartósságát szolgálva. Néhány savanyító stabilizálóként is tevékenykedik, mások segítik az antioxidánsokat, valamint emulgálókat vagy a színmegőrzésben segédkeznek. Apró paraméternek tűnik, ám a megfelelő pH megőrzése az élelmiszerbiztonság, valamint a hosszabb eltarthatósági idő garantálásának első lépése.

Vödrös/hordós savanyú eltevése

Vödrös/hordós savanyú eltevése

Vödörben vagy hordóban finom savanyúság Vigyázz, mindig el kell, hogy lepje, mert megbuggyan! Nem kell légmentesen zárni, de ne potyoghasson bele semmi sem. 3 hét múlva ehető. Folyamatosan is rakhatsz bármit bele, csak tiszta legyen és a lé ellepje. Ha kevés, forralj megint ugyan így levet rá. és folytasd. . .

Tuti menü