Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tanácsok a házi tartósításhoz képes leírás - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu
részletek »

Tanácsok a házi tartósításhoz - Befőzés - tartósítás, savanyítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: befozes.tlap.hu » Tanácsok a házi tartósításhoz
Keresés
Találatok száma - 10 db
A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei

A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei

Sokak a befőzést idejétmúlt, időigényes és macerás dolognak tartják. De lehet, hogy megéri az időráfordítást. Cikkünkben a natúr befőzéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be. A legújabb háziasszonyi trendekben nem vagyok ugyan otthon, de szezononként elég 1-2 órát rászánnunk, és kamránk a tele lesz zamatos, valódi gyümölcsből, tartósítószer nélkül készült finomságokkal. Ez nem több, mint egy mozifilm hossza: igazán nem nagy áldozat. Mikor? Mit? Honnan? A befőzési szezon az első gyümölcsök megjelenésétől késő őszig tarthat: egyénenként eltérő annak függvényében, hogy kinek mikor teremnek kedvenc gyümölcsei, melyek ízét télire is szeretné megőrizni. A befőzéshez mindig idénygyümölcsöt vásároljunk, lehetőleg a szezon végén, mert ekkor zamatosabb és olcsóbb is!

Befőzés természetesen, tartósítószer nélkül

Befőzés természetesen, tartósítószer nélkül

A gyümölcsöket tartósítószer nélkül, csökkentett cukortartalommal szoktam eltenni. A korábbi évek során cukor helyett mézzel csináltam, de mára arra jutottam, hogy sajnálom a mézet forralással tönkretenni, így cukrot használok. A megszokott receptekhez képest jóval kevesebbet teszek bele, de azért annyit, hogy a gyerekeknek is tetsszen.

Befőzési kisokos

Befőzési kisokos

Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd! Alapszabályok. Csak friss, hibátlan, ép, érett, de ne túl érett, jó minőségű gyümölcsből készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg az alapanyagokat, és mossuk el a kellékeket is (üveg, kanalak, tetők stb.) Ha kis piszok, baktérium marad az üvegeinkben, megromlik a tartalma. Az üvegeket mossuk ki tiszta vízzel, öblítsük ki, és fejjel lefelé hagyjuk lecsepegni! Sose töröljük ki! A tető alá nem kell celofánt vagy folpackot tenni. Egy-egy tetőt több éven át használhatunk, de mindig mossuk tisztára. Felbontáskor ne feszegessük késsel, mert utána már nem jól zár! Aki nagyon biztos akar lenni a dolgában, kenje át az üveg száját tiszta alkohollal.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Befőzési tanácsok - érdemes megfogadni

Befőzési tanácsok - érdemes megfogadni

Befőzéshez mindig csak egészséges hozzávalókat használjunk, alaposan megmosva, megtisztítva. A megmosott és feldarabolt zöldségeket, gyümölcsöt már nem szabad megmosni, pláne áztatni. Egyszerre ne tegyünk el túl sokat, általában 2-3 kg-os adagokban végezzük a befőzést. Az üvegeket használat után mindig jól mossuk ki, ha lehet fedővel együtt tároljuk, így könnyebb a nyári újrahasznosításhoz előkészíteni. Üvegmosás: a folyékony Flóraszept tisztít és fertőtlenít is, ebből minden üvegbe pár cseppet tegyünk. Majd öntsünk az üvegbe forró vizet. Üvegmosóval, vagy kézzel kívül-belül alaposan mossuk ki az üveget. Az öblítést először forró vízzel, majd hideggel végezzük, amíg teljesen tiszta lesz a víz. Utána tiszta konyharuhára borítsuk az üvegeket. Az üveg alá tegyünk fémtálcát, ha forró lekvárt, folyadékot töltünk bele, nehogy megrepedjen. Szabályosabb ha egy magasabb tepsibe langyos vizet öntünk, abba állítjuk az üvegeket, amikbe forrót akarunk merni.

E-számok a befőttes üvegben

E-számok a befőttes üvegben

Mitől zseniális megoldás a dunsztolás, és honnan szerezték nagyanyáink az E300-at, E330-at és E334-et? Az Üvegbe zárt ízek című cikk folytatásaként ismerkedjünk meg a házi tartósításban használatos régi és új adalékanyagokkal.

Érik a gyümölcs

Érik a gyümölcs

Régen hosszú órákat töltöttek el a háziasszonyok a különböző befőttek, lekvárok eltevésével. A befőzés ma sem gyerekjáték, de a boltokban kapható zselíriozó anyagok, megbízható tartósítószerek jelentős mértékben megkönnyítik a munkát. A legkorszerűbb befőttesüvegek használatával pedig megőrizhető a befőttek frissessége anélkül, hogy tartósítószert kellene használnunk. A házilag eltett befőttek, lekvárok, szörpök előnye, hogy egyéni módon készíthetjük el őket, kiválasztva a nekünk legjobban tetsző receptet. Különböző gyümölcsök kombinálásával meglepően finom ízhatásokat érhetünk el. A jól sikerült befőzés nem csak sok munkát, de igazi sikerélményt is jelent. Milyen jólesik majd hallani, hogy 'az anyu (vagy nagyi) lekvárja a legfinomabb a világon...'! Ajándéknak sem utolsó egy-egy házilag eltett finomság. Bár a befőzés nem olcsó mulatság, a hűvös hónapokban mégis nagy hasznát látjuk majd munkánknak. Kedvcsinálónak ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány ötletet.

Friss zöldség: padlizsán, káposztafélék, paradicsom, paprika

Friss zöldség: padlizsán, káposztafélék, paradicsom, paprika

Savanyításra, tartósításra, befőzésre kizárólag kiváló minőségű, friss, szabadföldben termesztett zöldséget használjon! Kertészetünkben kiváló termékek közül választhat: paprika, paradicsom, padlizsán, uborka, hagyma, karfiol, káposzta, brokkoli. Savanyúság, zakuszka, paradicsomlé, lecsó készítéséhez remek alapanyaggal szolgálhatunk. Egész nyáron és ősszel bő választékkal várjuk Vásárlóinkat.

Lekvárok, kompótok, finomságok - Tegyük hűvösre

Lekvárok, kompótok, finomságok - Tegyük hűvösre

A minap fültanúja voltam, ahogy rutinos pénztárosok csodálkozva konstatálták, felment az ecet ára. Egyikőjük tudni vélte, ez is a csatlakozás számlájára írható, míg egy régebbi megfigyelő bejelentette: itt a befőzési szezon. Való igaz, az ecet és főleg a cukor áremelkedése nem egyedülállóan idei jelenség. Bíztató viszont, hogy e kettőn kívül nem is igen kell más mellékes a friss gyümölcsök és zöldségek sikeres tartósításához. Aki beleszületik e nyári elfoglaltság (mármint a befőzés) ismétlődő hagyományába, annak nem kell magyarázni, milyen hálás dolog hidegebb napokon felbontani az igazán húsmentes cseresznye-, meggy- vagy szilvakompótot.

Nyári ízek télen is

Nyári ízek télen is

Túl édes a lekvár? Túl sok az E a befőtt vagy savanyúság üvegén? Nem kell megalkudnunk egészségünk vagy ízlésünk rovására, készíthetünk mindent házilag, ahogy nagyanyáink is tették. Íme néhány tipp lelkes háziasszonyoknak. Befőtt bármiből Házi savanyúság Saját készítésű paradicsomlé

Hirdetés
Tartósítás - házilag

Tartósítás - házilag

A nagy tartósítási munkák júniusban kezdődnek, mivel a tartósítható gyümölcsök nagy része akkor érik. A másik nagy szakasz augusztus közepétől indul még néhány gyümölccsel és a zöldségek nagy részével. Nem tudhatom, te hogy állsz ehhez a kérdéshez, gyakorlatlan vagy-e benne vagy rutinosan bevált módszerekkel dolgozol már évek óta, de ezt a témát ? mint a háztartáshoz kapcsolódó fontos kérdést ? érdemes kissé jobban körüljárni.

Tuti menü